Voda ťa ovlaží a fontána ti aj mozog očistí

Fontána Merlion v Sigapure

28.05.2012 09:10

    Merlion bolo mýtické zviera s hlavou leva a telom ryby. Legenda hovorí, že k brehom Singapuru sa prihnala prudká búrka, strhávala domy, rozbíjala rybárske loďky a hrozila, že zničí celý ostrov. Vtedy sa z hlbín vynoril morský lev Merlion a spolu so svojimi malými pomocníkmi búrku utíšil.

    Táto gigantická fotána v Singapure je vyššia ako 13,8 metrov a hovorí sa, že prinesie šťastie a bohatstvo tým, ktorí okolo nej prejdú trikrát, pričom s stále dotýkajú vody. V roku 1998 bola zapísaná do Guinessovej knihy rekordov ako najväčšia fontána sveta. Mytologický Merlion je symbolom Singapuru. Singapur znamená doslova levie mesto a Merlion je napoly lev a napoly ryba. Označenie vzniklo spojením slov mer znamenajúci more a lion alebo lev. Telo ryby predstavuje rybársku dolinu, vtedy s ešte volala Temasek a hlava leva reprezentuje originálny názov Singapuru, singapur znamenajúci mesto levov... Levy s rybími chvostami možno nájsť na indiánskych nástenných maľbách.

    V sobotu 28. februára 2009 fontánu zasiahol blesk, ktorý poničil hlavu sochy. Oprava prebehla rýchlo a do marca bola socha opravená. Po prieskume sa ukázalo, že nehoda vznikla kvôli nedostatočnej bleskovej ochrane sochy.

© 2011 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode